Minister-president Balkenende en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat reden gisteren na de begrotingsbesprekingen samen een ronde over het Binnenhof en rond de Ridderzaal in een prototype van een milieuvriendelijke sportauto. BOVAG bracht de Lotus Exige 270E Tri-Fuel naar Den Haag.

Met dit initiatief vroeg Stichting GUTTS, in samenwerking met  de BOVAG en methanol-producent BioMCN uit Delfzijl, aandacht voor het stimuleren van alternatieve brandstoffen. De bewindslieden waren razend enthousiast over de lichtgewicht sportauto die naast normale benzine ook bio-ethanol en bio-methanol lust. Methanol is een brandstof die kan worden gewonnen uit afval en restproducten en waarvoor dus geen reguliere landbouwgewassen nodig zijn. Balkenende en Eurlings gooiden zelf de tank van de Lotus vol met een jerrycan bio-methanol.

Bavaria City Racing
Na de rondes over het Binnenhof nam minister Eurlings de auto mee naar zijn ministerie om aan zijn medewerkers te tonen. BOVAG-directeur Koos Burgman begeleidde het gezelschap: “We laten hiermee zien dat biobrandstof ook kan worden gewonnen uit afval, waardoor geen beslag wordt gelegd op voedselgewassen. We vinden dat de politiek zulke schonere brandstoffen moet stimuleren. Het kabinet haalt 2,5 miljard euro extra op aan slurptaks, fijnstoftaks en accijnsverhogingen, maar dat komt het milieu niet ten goede. Het gebruik van zulke bio-brandstoffen doet dat wel.” Komend weekeinde is de auto te zien in Rotterdam op de RaceSalon en tijdens Bavaria City Racing.