Op 16 februari waren alle equipes van de BMW 325i Challenge, de dwarse rallyklasse van Nederland, bijeen voor de jaarlijkse rijdersmeeting. En in het Nieuwe bedrijfspand van Veenhuizen Koeltechniek deed de 325i Challenge haar bijnaam eer aan en besloot E85 toe te staan als brandstof voor het seizoen 2010.

In 2010 zal de BMW 325i Challenge aangevuld worden met diverse nieuwe equipes die met hun BMW’s in de challenge zullen gaan strijden. De meeste nieuwkomers leggen de hand aan hun auto’s om bij de eerste wedstrijd strak aan de start te verschijnen.

De belangrijkste punten op de agenda waren; de nieuwe kalender en het al dan niet toestaan van E85 als brandstof.

De kalender werd onder strak voorzitterschap van Pierre Krieger, die de stemmen snel telde vastgesteld en kent twee nieuwe wedstrijden. De BMW 325i zal dit jaar de rally fans in de ELE Rally en de Nederlands Rally van het nodige spektakel voorzien. De rijders kijken uit naar deze voor de Challenge nieuwe wedstrijden. De complete kalender is nu:

 

19/20 maart TankS Rally
29-30 april Rallye Sullingerland
4/5 jun Paradigit ELE Rally
19 juni Autosoft Vechtdal Rallysprint
9/10 juli Exotic Green Rally
17/18 september Hellendoorn Rally
9 oktober Nederland Rally
6/7 november Conrad Euregio Rally

 

Het tweede besluit was om E85 toe te staan als brandstof in de Challenge. Een project dat al weer twee jaar geleden gestart werd door Stichting GUTTS en in het afgelopen verder ontwikkeld is door de HAN AUtomotive, Boltuning, Bas Koeten Racing. De benodigde aanpassingen aan de auto zijn inmiddels verworden tot een E85 Kit voor de BMW 325i. Het ontwikkelen van deze kit zonder gebruik te maken van dure componenten duurde even, maar heeft nu het gewenste niveau bereikt.

Door toepassing van deze E85 Kit zijn de auto’s relatief simpel geschikt te maken voor E85. Deze beschikbare E85 Kit maakt het voor de BMW 325i Challenge mogelijk om deze keuze te kunnen maken en voor 2010 een begin te maken met het verduurzamen van de klasse.

E85 heeft als (race-)brandstof vele voordelen, de belangrijkste is hier natuurlijk de verminderde CO2-uitstoot. Één liter E85 heeft een 60% lagere CO2 dan regulier benzine. Daarnaast is bij een goede afstelling van de motor meer vermogen en koppel te realiseren, in het geval van de BMW 325i zal dit zo’n 6-7% zijn. Stichting GUTTS is bezig met het verkrijgen van de brandstof tegen sterk reduceerde prijzen, zodat de initiele investering van de deelnemers in de Kit zichzelf na een jaar terugverdient.

Na een mooie en open discussie waar verschillende goede argumenten werden uitgewisseld werd met ruime meerderheid besloten om voor 2010 E85 toe te staan als brandstof. Dit betekent dat de deelnemers die op E85 willen gaan rijden dit kunnen. De BMW 325i Challenge zal de gelijkheid in competitie goed blijven monitoren en bijsturen wanneer nodig.

De verdere agendapunten waren natuurlijk van belang maar niet echt nieuwswaardig. Al met al een mooie en goed bezochte avond met twee mooie besluiten. We hebben er zin in!