[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Veilige Opslag en Vervoer’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading] [av_textblock size=” font_color=” color=”] Wanneer u benzine gebruikt, opslaat en vervoert zijn er een aantal regels waar u rekening mee moet houden, er worden namelijk eisen gesteld aan de brandveilige opslag van benzine en het vervoer ervan. Wij zetten hieronder kort de belangrijkste zaken voor Opslag en Vervoer op een rij.
[/av_textblock] [av_two_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”] [av_masonry_gallery ids=’3554,384,3559,3558′ items=’24’ columns=’flexible’ paginate=’pagination’ size=’flex’ gap=’large’ overlay_fx=” container_links=’active’ id=” caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ color=” custom_bg=”] [/av_two_fifth] [av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”] [av_textblock size=” font_color=” color=”]

Opslag

Benzine, E85R en Bio-methanol zijn licht ontvlambaar, daarom worden er regels gesteld aan de opslag ervan. Voor de opslag van benzine gelden in Nederland de PGS 30 richtlijnen:

 1. Opslag binnen een gebouw: een kluis of kast dient altijd 60 min. brandwerend uitgevoerd te zijn
 2. Opslag buiten: een kluis hoeft niet brandwerend uitgevoerd te zijn, mits een afstand van 10 meter tot de omliggende bebouwing en de erfscheiding kan worden aangehouden.
 3. Er moet altijd een opvangvoorziening zijn, de voorziening moet minimaal 110% van de hoeveelheid brandstof van de grootste emballage kunnen opvangen. Als het totaal opgeslagen volume meer is dan de grootste verpakking, dan moet 10% van de totale hoeveelheid opgeslagen brandstof opgevangen kunnen worden. Rekenvoorbeeld:
  • 2 x 200L (400L) Bio-methanol: nodig 220L opvangcapaciteit (110% van 200L)
  • 4 x 60LL (240L) E85R: nodig 24L opvangcapaciteit (10% van 240L)
[/av_textblock] [/av_three_fifth] [av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”] [av_textblock size=” font_color=” color=”] De voorkeur gaat uiteraard altijd uit naar opslag buiten (indien mogelijk) omdat dit een goedkoper alternatief is. Let op: PGS 30 is een richtlijn. Uw gemeente kan in uw milieuvergunning altijd afwijkende eisen stellen. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat u andere afstanden aan moet houden, of toch een brandwerende kluis moet aanschaffen ook voor een buiten situatie.

Vervoer

U koopt brandstoffen van GUTTS in IBC’s of in vaten. Wanneer u deze zelf vervoert zijn er regels waar u rekening mee moet houden. De voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg zijn vastgelegd in de Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg: het ADR. Het ADR kent 9 klassen gevaarlijke stoffen. Benzine, Bio-methanol en E85R vallen in de ADR klasse 3, verpakkingsgroep II.

GUTTS levert haar producten in UN gekeurde verpakkingen, mocht U de brandstof in andere verpakkingen gaan gebruiken, gelden hier de volgende regels. De brandstof moet altijd in UN goedgekeurde vaten of jerrycans vervoerd worden. Deze zijn te herkennen aan het UN-kenmerk. Kunststof verpakkingen mogen niet ouder zijn dan vijf jaar.

In het veilig vervoer van brandstoffen wordt een onderscheid gemaakt in vervoer voor eigen gebruik en vervoer voor derden, de wet hanteert verschillende standaarden voor de particulier en professional.

 1. U vervoert GUTTS Brandstof voor eigen gebruik: dan mag U tot 333 liter brandstof vervoeren zonder aan ADR voorschriften te voldoen. Let er wel altijd op dat u maatregelen neemt om lekkage te voorkomen. Controleer of er in het voertuig niets is wat de verpakking kan beschadigen en zorg dat de verpakking niet verschuift.
 2. U vervoert GUTTS Brandstof voor derden, dan kunt U tot 333 liter GUTTS brandstof -mits in de originele verpakking- vervoeren zonder aan de volledige ADR te voldoen. Wel worden er een aantal andere eisen gesteld:
  1. Vervoer GUTTS brandstof in de originele, gesloten UN goedgekeurde verpakking en laat de verpakking gesloten tijdens het transport
  2. Neem een geldig vervoerdocument mee met het correcte UN nummer. Vermeld ook de afzender en de geadresseerde(n).
  3. Neem een brandblusser mee (tenminste 2 kg poeder voor de brandbaarheid klassen A, B en C)
  4. Neem geen zaklamp mee die vonken kan veroorzaken
  5. Inspecteer de vracht voor het laden en het lossen. Laad niet als de verpakking beschadigd is. Controleer het voertuig aan binnen- en buitenkant en inspecteer of er niets is wat de verpakking kan beschadigen. Los de vracht niet als er na inspectie gebreken blijken te zijn die het lossen in gevaar kunnen brengen.
  6. U mag niet roken in het voertuig
 3. Wanneer u meer dan 333 liter GUTTS brandstof wilt vervoeren moet u voldoen aan specifieke eisen van de ADR. U moet bijvoorbeeld een apart ADR certificaat behalen.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de overheid, Inspectie Leefomgeving en Transport www.ilent.nl
[/av_textblock] [/av_one_full]