Op 3 en 4 november wordt de Conrad Euregio Rally verreden. Deze editie kent wel een zeer bijzondere 01-rijder. Voor het deelnemersveld uit snelt de op bio-ethanol rijdende BMW 325i van Edward en Dennis Goossens. De duurzame auto is een inititiatief van de stichting GUTTS. De KNAF gaf dispensatie voor dit unieke initiatief. Het idee om de BMW als 01-rijder te laten starten komt van de stichting 325i Challenge.

De stichting Gutts zet zich in voor duurzame auto- en motorsport en wil onder meer dat de Nederlandse rallywagens minder CO2 uit gaan stoten. Om te bewijzen dat dit kan heeft Gutts haar eigen BMW 325i zo geprepareerd dat deze optimaal presteert op E85 bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gemaakt van plantaardige materialen en is daarmee een hernieuwbare brandstof. E85 (15% benzine, 85% ethanol) stoot ca. 40% minder CO2 uit dan reguliere fossiele brandstoffen en is zodoende minder belastend voor ons kwetsbare klimaat en dat met een vermogenstoename van maar liefst 10 procent!

Het debuut van de BMW 325i op BioEthanol verliep technisch goed. De presteerde redelijk met de gedane wijzigingen voor E85. Het middengebied in toeren was nog niet optimaal, maar de auto reed en bleef rijden op de brandstof.

Reacties in de paddock waren enthousiast, collega rijders, officials en fans waren allen nieuwsgierig en stelden veel vragen over de conversie. Na een aantal enerverende proeven waar we steeds voor de toppers uitreden kwamen in ons ritme en het rijden ging steeds beter. Op de industrieterreinproef een paar mooie drifts neergelegd. Na de eerste service werden banden gewisseld en meer E85 getankt en vertrokken we weer. Op de 11e proef stuurden we een snelle links 3 in en begon de auto achter te glijden en nog net wat bomen omzeilend gleden we met een doffe klap met de achterkant de sloot in.

Een passend slot? Nee en ja. Doel was natuurlijk finishen op E85 en het is jammer dat we dat niet hebben gehaald. Toch hebben we laten zien dat E85 een veilig en duurzame brandstof, waar zelf met een wat gedateerde auto perfect op is te rijden. Op naar meer en beter!